Over Google Maps

De behoefte om de aarde zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen, is al zo oud als de mensheid zelf. (Wikipedia: Cartografie). De technische ontwikkelingen op het vlak van ICT van de laatste decennia hebben de cartografie radicaal veranderd.

Op 8 februari 2005 lanceerde Google zijn nieuwe geografische gegevensdienst Google Maps.
Bret Taylor (Google Maps Manager) schreef hierover op de Google Blog:

"We think maps can be useful and fun, so we've designed Google Maps to simplify how to get from point A to point B."

Met Google Maps kan de gebruiker miljoenen adressen/zoekopdrachten ingeven en het resultaat bekijken als kaart-, satelliet- of hybridebeeld.

Afhankelijk van het gebied is de resolutie van de satellietbeelden sterk verschillend. Heel wat regio's, en dan vooral grootsteden in de VS en Europa, werden vanuit vliegtuigen in een zo hoge resolutie gefotografeerd dat bijvoorbeeld individuele personen of details aan auto's herkenbaar zijn.
Voor vele andere regio's zijn alleen satellietbeelden met een hoge en gemiddelde resolutie beschikbaar. Hier zijn individuele gebouwen of grotere woonblokken herkenbaar.
De poolgebieden vanaf de 85e breedtegraad werden niet gefotografeerd.


Yellowstone National Park / VS

Het voordeel van Google Maps tegenover Google Earth is dat de gebruiker de kaarten van Google Maps via een gewone internetbrowser (bv. Internet Explorer, Firefox, Chrome) kan opvragen.
De resolutie van de satellietbeelden is in beide tools bijna identiek.
De voordelen van de software Google Earth zijn de 3-dimensionele voorstelling van de aarde en de extra informatie of functies die aan de satellietbeelden kunnen worden gekoppeld.